Gezonde(re) choco

6 okt 2019 | Recepten

Een boterham met Choco, hoevelen onder ons begonnen als kind de dag met deze klassieker?

En hoeveel van ons eten dit nog bijna op dagelijkse basis?

Een ganse tijd geleden circuleerde er op internet een foto van wat er nu eigenlijk in een pot Nutella zat. Ik post hem hier even, zodat we meteen kunnen vergelijken met de hoeveelheden er in “mijn” choco zitten.

Dit zit er dus in een pot chocopasta. Dat is even schrikken, niet? Zo’n gigantische portie suiker? Meer dan de helft om precies te zijn.

En als ik je nu vertel dat je gemakkelijk, op 10 minuutjes tijd zelf chocopasta kan maken? ZONDER geraffineerde suiker, met échte hazelnoten? Dan haal je toch alles in huis om dat zelf eens te proberen? Je hoeft echt geen keukenprinses zijn om dit recept te doen lukken.

Voor 2 potjes zoals op de foto:

  • 150 gram hazelnootpasta
    Ik gebruikte deze: (te vinden bij de bio winkel)
  • 100 gram ontgeurde kokosolie (Het is heel belangrijk dat het ontgeurde kokosolie is, tenzij je houdt van naast de hazelnootsmaak, ook een kokossmaak te verwerken in je chocoladepasta)
  • 150 ml (plantaardige) melk, ik gebruikte Oatly Barista, omdat deze iets romiger van textuur is. Je zou eventueel ook plantaardige room kunnen gebruiken voor de romigheid.
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 3 eetlepels honing, of agavesiroop, of rijstsiroop

Als je kind (of jij) een echte zoetekauw is, en je wil afbouwen, probeer dan met iets meer te zoeten, en wekelijks de hoeveelheid af te bouwen. Je hebt namelijk controle over hoeveel zoetigheid je in deze choco doet 😉

De bereiding is heel simpel:

Weeg de hazelnootpasta af in de kom van de keukenmachine, doe daar de melk bij, de cacao, agavesiroop (of ander zoetmiddel).

Smelt ondertussen de kokosolie in de microgolfoven.

Doe de gesmolten kokosolie bij de rest, en meng in de keukenmachine tot alles goed gemengd is.

Giet in potjes en plaats gedurende een paar uur in de koelkast, zodat de kokosolie opnieuw kan opstijven.

Deze choco blijft zeker een week goed in de koelkast (langer weet ik niet, hij heeft het nog nooit langer dan een week overleefd 😀 )

Smakelijk!

Tags:

agavesiroop | cacao | chocopasta | hazelnoot | kokosolie | recept | suikerbewust