Waarom is gezond eten zo moeilijk vol te houden?

10 okt 2019 | Blog

Je kent het wel, af en toe maak je voor jezelf het goede voornemen om gezonder te gaan eten, dan maak je met jezelf een deal dat je geen koekjes of chips meer zal eten wanneer je ’s avonds onderuit gezakt in de zetel voor tv hangt.

Maar, overdag op het werk, neem je toch een koekje bij de koffie, of is er een traktatie voor een verjaardag. En dan durf je geen nee zeggen uit schrik om onbeleefd te zijn.

Vervolgens denk je “oh, mijn dag hangt er toch aan” en dan let je de rest van de dag niet meer op wat je eet, want de dag is toch verpest. Vaak ga je dan nog extra ongezond gaan eten ook, want ja, ” ’t is toch al om zeep”.

Weet je dat je bewust en onbewust, ongeveer tweehonderd voedselbeslissingen per dag neemt?

Dat éne koekje bij de koffie maakt dus niet of jouw dag “verpest” is of niet. Je kan er perfect voor kiezen om de volgende beslissing in het voordeel van de gezonde voeding te laten vallen.

Leefstijlverandering gaat om gezonde keuzes maken, jezelf belonen met wat goed voor je is en je niet schuldig voelen als je een keer zondigt.

Je hoeft niet alles op te geven, als de dagelijkse basis gezond is, heb je ruimte om van de uitzondering te genieten. Je maakt namelijk ongeveer tweehonderd beslissingen rond voeding per dag.

Anders leren denken, het gebeurt niet van de ene dag op de andere, maar het gebeurt in veel kleinere stapjes, ongeveer 200 kleine stapjes per dag om precies te zijn. Elke keer dat je kiest voor de gezondere keuze is een overwinning.

Gezond leren eten is een marathon,

geen sprint!

 

Tags:

gezond | gezond eten | gezonde keuze | marathon | voeding