Gegrilde bloemkoolsalade

22 okt 2019 | Blog, Recepten

Ik beken, ik ben nooit fan geweest van bloemkool. Altijd at ik de traditioneel Vlaamse bloemkool in kaassaus met lange tanden wanneer het thuis op tafel kwam. Rauw kon ik het wel nog eten, met een cocktailsausje als dip.

Dus, sinds ik het huis uit getrokken ben, is er geen bloemkool meer op tafel gekomen, tot nu.

In kader van meer variatie te brengen in onze groentenkeuze te brengen, besloot ik om opnieuw met bloemkool te experimenteren, andere manier van bereiden, kruiding,…

En deze manier is geslaagd, ovengegaarde bloemkool met curry. De roosjes van de bloemkool worden bedekt met een beetje olijfolie en currypoeder en verdwijnen een kwartiertje in de oven, tot ze net gaar zijn.

Ik combineerde de currysmaak van de bloemkool met de zoetheid van mango, de zurige bite van gedroogde cranberries en pecannoten, afgetopt met quinoa en lente uitjes.

Recept:

Ingrediënten: (2 personen):

  • 1/2 bloemkool, verdeeld in roosjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel currypoeder (of meer of minder, afhankelijk van de pittigheid van de curry)
  • 1 mango, in blokjes gesneden
  • 3 lente uitjes, fijngesnipperd
  • 1 tas ongekookte quinoa
  • een handvol gedroogde cranberries
  • een handvol pecannoten

Bereiding:

  • Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Meng de olijfolie met het currypoeder, doe dit in een ziplockzak, doe daar de bloemkoolroosjes bij, sluit de zak en meng de olie met de bloemkool tot alles mooi bedekt is.
  • Bedek een ovenplaat met bakpapier, leg daar de bloemkoolroosjes op, mooi uitgespreid zodat ze gaar kunnen worden en plaats in de oven. Kijk regelmatig of de roosjes al gaar genoeg zijn, je wil geen platte bloemkool 
  • Wanneer de quinoa gaargekookt is, meng er de gedroogde cranberries onder, zo nemen zij de stoom van de warme quinoa op en worden ze zacht en sappig.
  • Wacht tot alles afgekoeld is, en meng onder elkaar.

Tags:

bloemkool | cranberry | mango | recept