Voedingscoaching is maatwerk

8 nov 2019 | Blog

Voedingscoaching is maatwerk

Vandaag wil ik het verhaal van een cliënt met jullie delen.

Aanmelding

Deze cliënt had typische overgewichtsklachten, diabetes type 2, een hele resem medicatie die ze moet nemen voor verschillende aandoeningen. Deze medicatie zorgt ervoor dat ze snel gewicht bij komt, maar heel moeilijk verliest. Zo gaat haar verhaal.

Eerste gesprek

Tijdens ons eerste gesprek bevroeg ik – zoals ik altijd doe – haar eetpatroon. En welke stappen ze in het verleden al heeft genomen.

Zo hoorde ik dat ze al bij verschillende professionals had aangeklopt, dat ze groepscoaching geprobeerd heeft. Enfin, het kwam er op neer dat ze vooral punten en calorieën moest tellen, maar zonder degelijk advies over welke calorieën nu gezond zijn om te eten, en welke calorieën je nu beter zou vermijden.

Eens ik tijdens ons gesprek hoorde wat haar gemiddelde voedingspatroon was, had ik al snel in de gaten dat de medicatie niet de enige boosdoener was bij het gewicht bijkomen.

We spreken over dagelijks belegde broodjes, meerdere blikjes of flesjes frisdrank per dag, elke dag een dessertje na de maaltijd. Het avondeten was altijd copieus, met veel te veel koolhydraten en vlees tegenover de hoeveelheid groenten.

Begeleidingstraject op maat

Tijdens ons traject dat we samen hebben afgelegd, hebben we stap voor stap een maaltijd aangepakt, gezondere alternatieven gezocht voor wat ze graag at.

We zijn samen op winkelbezoek geweest, gesnuisterd in de winkelrekken, voedingswaarden vergeleken, alternatieven gezocht.

Groenten eten bleef moeilijk. Dus heb ik een kooksessie bij haar thuis ingepland, waar we samen enkele gezonde gerechten hebben klaargemaakt.

Ook hebben we een sessie besteed aan het plannen van maaltijden en voorbereiden, “meal planning” en “meal prepping”.

Ondertussen is onze begeleiding afgerond, mevrouw is nog steeds op de goede weg. en geniet nu van gezonde, lekkere maaltijden.

Ze verliest gewicht, langzaam, maar zeker. Ze is niet op dieet, ze heeft haar voedingspatroon aangepast en plukt nu nog steeds de vruchten van wat ze tijdens onze begeleiding heeft geleerd.

Waarom vertel ik jullie het verhaal van deze cliënt?

Omdat dit verhaal het ideale voorbeeld is van het maatwerk dat ik aanbied. Voedingscoaching is maatwerk, of dat hoort het in elk geval te zijn. Elk begeleidingstraject is verschillend en afgestemd op de problemen waar die specifieke cliënt tegenaan loopt.

Je kan – en mag – mensen niet in hokjes duwen, iedere persoon zijn noden en problemen zijn verschillend van die van een ander.

Als je dit als coach weet, dan weet je ook dat er geen “standaardbegeleiding” bestaat, maar dat je als goede coach maatwerk moet aanbieden.

Tags:

koken | maatwerk | mealplanning | mealprepping | Voedingscoach | voedingscoaching | winkelbezoek