Melissa

Voedingscoach

Ik ben Melissa, geboren en getogen in Okegem (Ninove)

Mijn hele leven kamp ik al met overgewicht. De Bourgondische levensstijl die ik jaren hanteerde hielp daar ook niet echt bij…

Je kan me omschrijven als een levensgenieter, een grote dierenliefhebber en een enthousiaste amateurkok.

Op mijn 17e werd er PCOS (Polycystisch Ovaria Syndroom) vastgesteld.

Jaren heeft de PCOS mijn leven gedomineerd, ik zal je niet vervelen met een opsomming van al mijn klachten, maar volgens mij is, naast het overgewicht, de frequente migraine aanvallen en de moodswings de symptomen die mijn leven jarenlang het meeste gecontroleerd hebben.

Na een jarenlange zoektocht om mijn PCOS onder controle te krijgen, hormonenbehandelingen, diëten die niet de verhoopte resultaten gaven, kwam op een bepaald moment het verdict dat ik in de prediabetes fase zat.

Wat drijft mij?

Het moment dat ik die diagnose kreeg, begon er stilaan één en ander door te dringen bij mij.

Het werd tijd om mijn gezondheid in eigen handen te nemen. Ik dompelde mezelf onder in alle lectuur dat ik kon vinden over PCOS, hormonen en voeding. Het werd steeds duidelijker, de symptomen van PCOS konden onder controle gebracht worden via de juiste voeding.

Mijn honger naar kennis werd steeds meer aangewakkerd, de frustratie dat niemand mij ooit verteld had dat door bepaalde voedingsmiddelen te gaan eten of juist te gaan vermijden de PCOS beter onder controle te krijgen was, leidde tot de studie voedingstherapie en vervolgens tot de studie orthomoleculaire suppletie.

De start als voedingscoach

Na lang twijfelen ben ik gestart als voedingscoach, omdat ik weet dat ik mensen kan helpen met mijn kennis.

Ondertussen heb ik al zoveel geleerd rond gezonde voeding, de impact van wat we eten op ons lichaam en onze geest. De fantastische samenwerking tussen de darmen en onze hersenen fascineert me enorm.

De honger naar kennis is er nog steeds. Sterker nog, hoe meer ik leer, hoe meer ik wil weten.

Ik blijf opleidingen volgen en zelfstandig kennis vergaren via medische publicaties.

VISIE

Waar sta ik voor als voedingscoach? 

Allereerst, ik ben geen “zelfverklaarde voedingsgoeroe” die steeds de laatste nieuwe dieet trend promoot. Integendeel, als voedingscoach geloof ik dat we door de jaren heen, dankzij de vooruitgang en industrialisatie steeds verder weg zijn gegaan van ons oorspronkelijk voedingspatroon, met alle problemen vandien.

Diëten werken, op korte termijn. Vaak zijn ze te strikt en mag je bepaalde macronutriënten niet meer eten. (koolhydraten, eiwitten, vet)

Op lange termijn is dit niet gezond voor het lichaam. Je lichaam heeft ze alledrie nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven.

HOLISTISCHE VISIE

In de holistische visie gaan we er van uit dat lichaam en geest een impact hebben op elkaar, alles staat met elkaar in verbinding.

Zo zal een slecht voedingspatroon bijvoorbeeld impact hebben op je algemeen welzijn, zal je vaker moe en futloos zijn. Misschien heb je sneller last van stemmingsschommelingen of een slecht humeur? Het zal zich ook uiten in maagpijn, zure oprispingen, darmproblemen,… En een onzuivere huid, broze vingernagels, en broos haar. Om maar enkele voorbeelden te geven.

In de holistische visie creëren we een bewustzijn, je leert luisteren naar je lichaam. Als je bewust eet en luistert naar je lichaam, zal je snel ontdekken of bepaalde voedingsmiddelen jouw lichaam helemaal niet bevallen.

Daarom zal mijn voedingsadvies voor jou niet hetzelfde zijn als het advies dat ik aan de buurvrouw zou geven.

Ik kijk vooral naar jou als persoon, jouw persoonlijkheid en jouw levensstijl. Hierdoor krijg je een persoonlijk, op jouw lijf geschreven voedingsadvies.

Grote, ingrijpende veranderingen zijn vaak niet altijd nodig. Veel mensen voelen zich al stukken beter nadat ze een aantal kleine aanpassingen in hun eetpatroon doorvoeren.

Bij sommige klachten/levensstijlen kan het wel nodig zijn om het eetpatroon drastisch om te gooien, maar omdat we samen kijken naar wie jíj bent en welke aanpassingen voor jou haalbaar zijn in jouw situatie, krijg je nooit een dieet mee dat je niet kan volhouden.

ORTHOMOLECULAIR

Orthomoleculaire voeding staat voor ‘de juiste voeding voor de moleculen in onze cellen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.’

De orthomoleculaire voedingsleer steunt op het principe dat je lichaam zelfgenezend is. Wanneer je elke cel en elke molecuul in je lichaam van de juiste voedingstoffen voorziet, bied je je lichaam de mogelijkheid om zichzelf elke dag weer te vernieuwen en zo optimaal mogelijk gezond te houden.

Denk maar aan een schaafwondje, je huid geneest uit zichzelf. Dat is het zelfgenezend vermogen van het lichaam, bedenk dat dit ook geldt voor de binnenkant van je lichaam.

Hiervoor is de juiste voeding van belang, eventueel aangevuld met voedingssupplementen.

GENIET VAN HET LEVEN

Denk je dat je nooit meer mag zondigen met een gezond voedingspatroon?

Wees gerust!

Ik hanteer de simpele 80/20 regel.

Zorg dat je 80% van de tijd gezond eet om je lichaam voldoende te voeden, en dan kan je gerust genieten van een extraatje of een tussendoortje zonder dat je je lichaam teveel belast.

Genieten van het leven is namelijk een bijzonder groot aspect van je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

WETENSCHAP

Een groot deel van mijn tijd gaat naar op de hoogte blijven van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond voeding en gezondheid.

Het advies dat ik jou geef is dus wetenschappelijk onderbouwd en bewezen door onderzoeken.

TOT SLOT

Als voedingscoach en orthomoleculaire suppletie adviseur zal ik jou misschien bepaalde voedingssupplementen of voedingsmiddelen aanraden.

Als voedingscoach blijf ik onafhankelijk en verbind ik mezelf niet aan bepaalde merken. Als ik iets aan raad, raad ik jou dat aan omdat ik weet dat het jou zal ondersteunen en verdien ik niets op de producten die ik jou aan raad.

Zo blijf ik garant staan voor onafhankelijk kwalitatief advies.